ef2ab8c8 4976 4074 834c 5a79dfe82c76

Woensdagavond 9 december lazen deelnemers Sandra de Jong en Erik Lumens hun winnende teksten voor in het programma 'Niet-mensen' in hun recht. Latouriaanse onderzoekingen van SPUI25, het academisch-culturele podium van de universiteit van Amsterdam.

 
Latour met rand
 
Dinsdagavond 24 november sloten we Latour op het Wad feestelijk af met onder andere Pauline Durlacher, die vertelde wat haar opviel bij de inzendingen van de schrijfwedstrijd en Marjoleine de Vos, die bekend maakte welke teksten de jury het meest aanspraken en waarom. Thijs Middeldorp overhandigde namens de Ambassade van de Noordzee de vier finalisten de publicatie 'De Stem van de Noordzee'.
 
Latour op het Wad feliciteert Erik Lumens, die de schrijfwedstrijd wint met zijn tekst 'Vrachtlijst'; Saskia Kolff-van Es met de tweede plaats voor 'Goedemorgen Nederland' en Leonieke Baerwaldt en Sandra de Jong met hun gedeelde derde plaats voor resp. 'Phaenomenon' en 'Monoloog van een plastic korrel'.
 
 Een fragment uit 'Vrachtlijst', de winnende tekst van Erik Lumens, stond 25 november in Dagblad Trouw.
 
Via deze link kun je de bekendmaking terugkijken op Youtube en hier vind je het juryrapport van de schrijfwedstrijd.
 
De winnende teksten:

Hier vind je ook andere inzendingen.

Onze grote dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan Latour op het Wad:

 • de deelnemers, voor hun aanwezigheid, enthousiasme en donaties;
 • de sprekers van de masterclass Joke van Leeuwen, Jesse Havinga en Tjesse Riemersma, Marjolein Zwerver, Erik Bertholet en Katja Philippart;
 • de juryleden Regine Dugardyn, Pauline Durlacher, Jane Leusink, Tonnus Oosterhoff, Mathijs Sanders en Marjoleine de Vos;
 • de betrokkenen van Stichting Spinozalens en de Ambassade van de Noordzee: Christiane Bosman, Regine Dugardyn en Thijs Middendorp; verder Jennifer O’Connell van Studium Generale Groningen, Marc Pauly en Jan-Willem Romeijn van het Kenniscentrum Filosofie Groningen en Jetske Brouwer van Spui 25 in Amsterdam.

We hopen dat Latour op het Wad je heeft geïnspireerd en dat je ook hierna nog veel en vooral mooie dingen gaat schrijven.

Woon je in de buurt, kijk dan eens op de site van Schrijversvakschool Groningen voor lessen, schrijfondersteuning en allerlei andere activiteiten.
De school organiseert ook programma's in Zwolle, Deventer en Leeuwarden. 
Woon je dichter bij Amsterdam? Daar is ook een Schrijversvakschool.

 

 

Online masterclasses en schrijfwedstrijd

Op 24 november 2020 ontvangt filosoof en socioloog Bruno Latour de Spinozalens.

Latour zet zich in voor de representatie van dieren, planten, rivieren en zeeën in ons politieke systeem. Dit idee is niet alleen een grote inspiratiebron voor filosofen, maar ook voor historici, ecologen, stedenbouwkundigen, kunstenaars en schrijvers.

   

Naar aanleiding van deze prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen c Ritzo ten Cate

drie online masterclasses
en een schrijfwedstrijd. NB! de inschrijving voor de wedstrijd is gesloten.

Uitgangspunt is het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC Zoe die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor.

In de containers zaten gebruiksvoorwerpen als diepvriezers, krukjes, kuipstoeltjes, speelgoed, fleecedekens, autobanden, auto-onderdelen, compressors, flatscreen-tv’s, schoenen, zeeppompjes, ledlampen, matrassen, stofzuigerslangen en tuinmeubilair. Ze bevatten ook verpakkingsmateriaal als piepschuim, folie en plastic korrels.
Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Miljarden korrels bleven achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

Wetenschappelijk kennis verwerken in je literaire tekst

Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luistert mee naar de sprekers van de masterclasses.

Na de pauze inspireert ze de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.


            Drie online masterclasses

woensdag 16 september 19.30-21.30 uur
Deze masterclass is geweest - via deze link kun je via YouTube terug- of alsnog kijken.
Filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken en het werk van Latour; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 23 september 19.30-21.30 uur
Deze masterclass is geweest - via deze link kun je via YouTube terug- of alsnog kijken.
Erik Bertholet, Business Manager Logistics en Marjolein Zwerver, Teamleider Sales en Business Support, beiden werkzaam bij Groningen Seaports over de geschiedenis en de knelpunten van het wereldwijde containervervoer en het ondernemen aan de Waddenzee; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 30 september 19.30-21.30 uur
Deze masterclass is geweest - via deze link kun je via YouTube terug- of alsnog kijken.
Prof. dr. ir. Katja Philippartbestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht over de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom. Voor deelnemers aan de wedstrijd zijn de masterclasses verplicht.


klik voor promovideo 

promovideo

Bruno Latour

https://www.groene.nl/artikel/de-waarheid-vereist-hard-werken;

https://www.trouw.nl/nieuws/we-zijn-in-oorlog-met-de-aarde-maar-wie-staat-aan-welke-kant~bca0c026/

Latour is beroemd geworden door Wij zijn nooit modern geweest (in allerlei talen en uitgaven verkrijgbaar). In dit boek vind je de grondslagen van zijn visie op wetenschap en onze verhouding tot de natuur.

De meest recente werken van Bruno Latour over de klimaatcrisis in het Nederlands:
- Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het nieuwe klimaatregime. (Octavo, 2018, vertaling: Rokus Hofstede)
- Oog in oog met Gaia, acht lezingen over het nieuwe klimaatregime. (Octavo, 2017, vertaling: Rokus Hofstede, Katrien Vandenberghe)

teksten en tekstfragmenten in de bibliotheek van het Parlement van de Dingen:
* Bruno Latour uit ‘Wachten op Gaia’ en ‘Schets van een parlement van de dingen’ uit Het parlement van de Dingen, Uitgeverij Boom, november 2020;
* Daan Roovers, Wij zijn de planeet in: Na de quarantaine, Uitgeverij Balans, juni 2020.
* ‘De extreme onverzettelijkheid van niet-mensen, interview met Bruno Latour’ in: De stem van de Noordzee, Uitgeverij Boom, november 2020.
* ‘Waarom zette deze denker de natuur op een podium?’, interview met Bruno Latour in: Florentijn Rootselaar, Filosofisch veldwerk, Uitgeverij Klement, 2018. 
* Fien Veldman, Beste mensen, de horizon wil iets meer ruimte, in: De correspondent, 24 september 2015.

- www.bruno-latour.fr.

  

de containerramp met de MSC ZOE in de pers

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-de-msc-zoe-342-containers-verloor-en-de-kapitein-het-pas-vijf-uur-later-doorhad~b38fe9af/;

https://www.wur.nl/nl/show/Vijf-vragen-over-de-impact-van-de-containerramp-met-de-MSC-Zoe.htm;

- item NOS 4 januari 2019;

artikel NU.nl. 25 juni 2020.

Tweeluik van Zembla over ramp met MSC Zoe;

- artikel op Noordzee.nl: de Tweede Kamer debatteert over de containerramp.

 

wetenschappelijke rapporten

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/13223/veilig-containertransport-ten-noorden-van-de-waddeneilanden.-lessen;

https://www.waddenacademie.nl/fileadmin/inhoud/pdf/04-bibliotheek/2019 01_Advies_Waddenacademie_over_onderzoek_effecten_microplastics_in_Waddenzee.pdf;

- video Veilig containertransport nabij de Waddeneilanden. Lessen na het containerverlies van de MSC ZOE van de Onderzoeksraad voor veiligheid.

 

 1. Schrijf eerst met de deur dicht, daarna met de deur open.
  Zoals Joke van Leeuwen al zei: schrijven begint met schrijven wat er in je opkomt. Je open stellen. Stephen King heeft erover gezegd: schrijf eerst ‘met de deur dicht’. Schrijf alleen voor jezelf. Pas later schrijf je met de deur open: je kijkt dan naar je tekst met de ogen van iemand anders. Pas dan let je op alle details, in structuur, stijl en spelling.
  Belangrijk: haal de buitenwereld er niet te snel bij! ‘Geef jezelf de kans om te denken terwijl je verhaal nog is als versgevallen sneeuw, vrij van andere sporen dan die van jezelf’, aldus King.
 1. Ervaren schrijvers beginnen ‘met de deur dicht’ en kiezen intuitief hun genre, hun toon, en hun personages. Als je minder ervaren bent, stel dan deadlines voor jezelf, zodat je niet te lang blijft hangen in een bepaalde fase. Bijvoorbeeld: in week 1 verzamel ik mijn associaties. In week 2 en 3 kies ik mijn genre en een perspectief. Ook formuleer ik de globale structuur en schrijf ik de eerste versie. Week 4 en 5 besteed ik aan het schrijven ‘met de deur open’. 

 2. Hoe schrijf je vanuit niet-menselijk perspectief? Een paar tips:

  a. Bekijk voorbeelden zoals Specht en zoon van Willem-Jan Otten of Fuzzie van Hannah Bervoets. Schrijf een pagina over, om te ervaren hoe de zinnen vanuit niet-menselijk perspectief kunnen lopen.
  b. Bedenk dat niet-mensen al heel vaak acteren in teksten. Een wind kan huilen, schepen wachten geduldig, golven gaan schuimbekken.
  c. Schrijf eerst het verhaal dat je wil vertellen. Hervertel dan hetzelfde verhaal vanuit een ander perspectief.

 3. Laat je niet intimideren door de definities van een genre. Een gedicht kan verhalend zijn, een verhaal kan essayistische elementen bevatten, een essay kan dialogen verdragen en ook grote hoeveelheden poetische zinnen. Kijk vooral naar wat je zelf wil schrijven.

 4. Als je vast zit, probeer dan je tekst vanuit een ander register te benaderen. Maak bijvoorbeeld een (strip-)tekening van de intrige van je verhaal; schrijf een korte samenvatting of synopsis, of teken een mindmap waar je nieuwe associaties onderzoekt. Dit soort variaties helpen je vaak vooruit.

 5. Bijna alle teksten worden beter als je de eerste alinea weghaalt, of de laatste, of beide. Kijk eens!

 6. Waarom show don't tell ofwel: vertel niet maar vertoon? Omdat lezers concrete beelden beter tot zich nemen dan weinig specifieke abstracties. Dit is een mooie regel maar er kleeft een gevaar aan: je kunt gaan verzuipen in details. Bekijk je details daarom kritisch: wat dragen ze bij aan wat je wil zeggen? Zoek veelzeggende details. De rest kan weg.

 7. Lees je tekst hardop. Dan hoor je pas waar je tekst hapert.

 8. Wacht niet op inspiratie, maar schrijf regelmatig en accepteer dat het de ene keer stroever gaat dan de andere.

 9. Geloof in je wat je schrijft en wees eerlijk! Halve waarheden, mooischrijverij en plichtmatige taal helpen nooit. Een tekst die met aandacht is geschreven, kritisch herschreven, die oprecht jouw wereld vertegenwoordigt, is de moeite van het lezen waard. Echt waar.

 

Op dinsdagavond 24 november maakte de jury de uitslag van de schrijfwedstrijd bekend.

Latour op het Wad feliciteert Erik Lumens, die de schrijfwedstrijd wint met zijn tekst 'Vrachtlijst'; Saskia Kolff-van Es met de tweede plaats voor 'Goedemorgen Nederland' en Leonieke Baerwaldt en Sandra de Jong met hun gedeelde derde plaats voor resp. 'Phaenomenon' en 'Monoloog van een plastic korrel'.
 
Een fragment uit 'Vrachtlijst', de winnende tekst van Erik Lumens, is 25 november verschenen in Dagblad Trouw.
 

 

Hier vind je het juryrapport en hier de winnende en andere inzendingen. 


 

 

 

Voorwaarden voor deelname aan de schrijfwedstrijd

Deelname
De inschrijving is gesloten.
Deelname stond open voor iedereen die zich voor 2 oktober 2020 had ingeschreven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. én de drie masterclasses van Latour op het Wad heeft gevolgd, al dan niet live. De masterclasses zijn hier terug te zien.
Organisatoren, sprekers en juryleden van Latour op het Wad zijn uitgesloten van deelname.

Prijsuitreiking
Op 24 november 2020 maken we om 19.00 de winnende tekst van Latour op het Wad online bekend - aansluitend is er om 20.00 een online programma rond de prijsuitreiking van de Spinozalens aan Bruno Latour.
Deelnemers mailen we 23 november de Zoomlinks. 

Taal
Je tekst moet in het Nederlands geschreven zijn. Een vertaling van het werk van een ander is niet toegestaan. Latour op het Wad beschikt helaas niet over de expertise om teksten in een Nederlandse streektaal te beoordelen.

Tekst
Het onderwerp van je tekst moet zijn (de impact van) de containerramp met de MSC ZOE vanuit een niet-menselijk perspectief. De maximale lengte van je tekst is 1.500 woorden, inclusief de titel.
Er is geen minimale lengte en er zijn geen beperkingen aan thematiek of stijl, mits je tekst behoort tot het literaire domein: essay, verhaal, toneel, scenario of poëzie of een mengvorm van deze genres.
Teksten mogen niet eerder zijn gepubliceerd of in eigen beheer zijn uitgegeven, ook niet digitaal.

Anonimiteit
Als deelnemer blijf je anoniem voor de juryleden: een garantie voor een eerlijke en onbevooroordeelde jurering.
Zet je naam niet in je tekst. Niet bovenaan, niet onderaan. Nergens.

Indienen
Je tekst-zonder-je-naam kun je tot 1 november 2020 alleen digitaal en alleen als PDF indienen via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zet je naam in je email.

Maximaal 1 tekst per persoon.

Inzendingen ontvangen na 31 oktober 2020 24.00 zijn uitgesloten van deelname.

Jury
Pauline DurlacherTonnus OosterhoffMathijs Sanders en Marjoleine de Vos.
De beslissingen van de juryleden zijn definitief. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Rechten
Het copyright op de teksten berust bij de auteurs. De deelnemende teksten mogen tot de prijsuitreiking niet gepubliceerd worden. Na de prijsuitreiking vervalt deze voorwaarde. Wel behoudt Latour op het Wad het recht om het ingezonden werk te gebruiken voor promotiedoeleinden, zoals publicatie op de website en Facebook.

Prijs
Het winnende literaire werk wordt gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud). In welk medium hangt af van het genre en de kwaliteit van het werk.